Over ons

BEZWA Foundation

Jeugdcentrum

De BEZWA foundation

De Bezwa foundation is in contact gekomen met de organisatie Wilde Ganzen over het voornemen van de Foundation om een nieuw jeugdcentrum te gaan bouwen, vlak bij de huidige locatie van het jeugdcentrum, helemaal los van welke organisatie dan ook. Dat is mogelijk doordat er tijdens een on-site bezoek in december 2018 een NGO registratie werd verworven. Daarover leest u meer bij nieuws. De straatarme compound (sloppenwijk) van Ndola in Noord Zambia telt ca. 70.000 mensen die wordt geteisterd door hoge werkloosheid en veel ziekte (Aids, Malaria en TBC), welke gepaard gaat met alcohol- en drugsgebruik en daarmee samenhangend met prostitutie en criminaliteit. Vooral jongeren zijn daarvan de dupe.

Jeugdcentrum

BEZWA Youth project

Het Bezwa Youth project wil de jeugd van deze gemeenschap uitzicht geven op een betere toekomst door hen van de straat en uit de kroeg te houden en in plaats daarvan onderwijs en ontspanning aan te bieden. Waar nodig wordt hulp in de eerste levensvoorzieningen van zieke jongeren gegeven.

Het initiatief tot Jeugdcentrum is in 2010 genomen door de Betaniya Congregation (RCZ) en is gesponsord vanuit Nederland waarbij de voorzitter van de Stichting als fondsenwerver optrad. De afkorting van beide namen is terug te vinden in:Bezwa Youth project dat in 2014 is geopend.

Sinds juli 2015 is het particuliere initiatief van de fondswerving verbreed tot een Stichting: Bezwa Youth project.

Dankzij de grote inzet uit de gemeenschap zelf en met steun van veel Nederlandse donoren is een gebouw met bijgebouwtjes neergezet
waar het Jeugdcentrum is gevestigd.

Bezwa

Verschillende programma’s

  • Ontspannings- en voorlichtingsbijeenkomsten (o.a. over aidspreventie);
  • Onderwijsprogramma’s voor computergebruik, kleermakerij, elektriciën (power electric) en catering;
  • Uitbreiding van de ‘skillstraining’ in hout- en metaalbewerking is gepland;
  • Voedselvoorziening aan vooral met HIV besmette jongeren. O.a. met zelfverbouwd, zelfgemalen en in eigen keuken bereid maismeel en groente;
  • Ook wordt geïnvesteerd in andere programma’s die het BEZWA youth project op den duur self-supporting moeten maken (zoals een wifi-installatie, verkoop van zelf gemaakte kleding en kleine maaltijden)

Hulp gevraagd

Help ons de jeugd van Chipulukusu een toekomstperspectief te bieden en de gevolgen van orkaan ANA het hoofd te bieden.